15 jaar Borgerrio werd vandaag hét volksfeest van ’t stad 

15 jaar Borgerrio werd vandaag hét volksfeest van ’t stad 

24/06/2023

Borgerrio vierde vandaag '15 jaar het kleurrijkste festival van ’t stad'. Bekend van zijn parade aan dansers en percussiegroepen uit binnen- en buitenland. Een uniek familiefestival met het beste wat Borgerhout te bieden heeft: een bonte mix van mensen, muziek, dans, sport, spel, straattheater, lekker eten en een uitbundige sfeer. De Turnhoutsebaan, het Laar, het Moorkensplein, De Eliaertsstraat en Drink veranderden in een kleurrijk volksfeest dat geen gelijke kende. Deze 15e jubileumeditie lokte ruim 32.000 bezoekers. Een absoluut record waardoor het een echt volksfeest werd.  

Braderij en parade 

Een stralende zon en uitbundige parade zorgden voor de ultieme tropische sfeer tijdens deze jubileumeditie. Om 11u werd het festival al afgetrapt met de befaamde BOHO Braderij op de Turnhoutsebaan. De braderij bood lekkere hapjes aan uit alle windstreken dankzij de wel 148 standjes.  

Om 15 uur barstte het feest helemaal los met de 3km lange parade over de Turnhoutsebaan. Even kon je je als bezoeker in Rio de Janeiro of Oost-Afrika wanen. De parade telde in totaal 400 deelnemers komende uit Mexico, Burundi, Marokko, Guinea, Nederland, Duitsland, … De 15 paradegroepen werden door een laaiend enthousiast publiek onthaald.  

Joost Sierens, van winkeliersvereniging BoHo2140 en samensteller van de parade, vertelt enthousiast: 

 “De braderij is ondertussen een vertrouwde wereldreis vol lekkernijen over heel de lengte van de Turnhoutsebaan. Voor de parade hebben we een ultieme selectie gemaakt uit 15 jaar Borgerrio afgewisseld met maar liefst 6 knallende nieuwkomers. Het werd een aaneenschakeling van lokaal talent samen met verrassende internationale groepen die we andere jaren niet wisten te strikken."  
Zoals bijvoorbeeld Banda Tazzmarazz, winnaar van meerdere sambafestivals, die opzwepende drumsessies bracht of Divertimento uit Duitsland met hun prachtige kostuums. Onze vaste waarde ‘The Royal Burundi Drummers’ waren ook nu weer een publiekslieveling, maar Hicham Bilali & Gnawa Black Koyo moesten zeker niet onder doen. Onze borgerhoutse trots: stadsfanfare ’t Akkoord en majorettenkorps Majoretski toverden een glimlach op ieders gezicht. Wat een prachteditie.” 

Districtsburgemeester Marij Preneel vult aan: 

"Borgerrio is een feest voor alle zintuigen en laat zien waar Borgerhout voor staat. De vele partners, bewoners én bezoekers maken samen Borgerrio. Dat deze unieke samenwerking ook ver buiten onze districtsgrenzen opgemerkt wordt, daar zijn we heel fier op."

Wereldmarkt, Play-off Plaza en prikkelarme ruimte

Op de Wereldmarkt kon iedereen de culturele rijkdom en diversiteit van lokale verenigingen ontdekken aan de hand van infostandjes, optredens met dans, verhalen en muziek van over de hele wereld, zoals onder meer Yenoq Studio met Armeense dans en en de vrolijke Borgerhoutse Bollywood dance van BollyFit of de innemende stem van de Oekraïense Maria Rec, bekend van X factor en The Voice. Helemaal nieuw was de intimistische belevingstent van de Federatie voor Mondiale en Democratische Organisaties die verschillende verenigingen de kans gaf om de cultuur uit hun thuisland met het publiek te delen. Bezoekers werden mee ondergedompeld in een Nepalese bruiloft of een Peruviaans feest van de Pachamama, dat is een bedankingsritueel voor moeder aarde.  

Borgerrio gaf deze editie ook meer ruimte aan gezinnen en kinderen. De speelzone Play-off Plaza verhuisde naar het Laar. Daar konden de jongste bezoekers een mix van originele attracties en sportieve activiteiten uitproberen. Dankzij De Wereld Van Rayaan, een organisatie voor kinderen met een autismespectrumstoornis, werd er voor het eerst een prikkelarm aanbod voorzien op Borgerrio. Ze creëerden een ruimte waar overprikkelde kinderen of jongeren even op adem konden komen. Gratis oordopjes inbegrepen.  

Stages 

Borgerrio is al enkele jaren meer dan een parade. Het is uitgegroeid tot een volwaardig festival met meerdere muziekpodia. Muziekcentrum TRIX liet rapper Freddie Konings een jongerenpodium cureren. Deze TRIX Stage was ook een 'vi.be podiumkans' voor jong talent.  

Kevin Eyeson, projectcoördinator artistieke jeugdwerking van TRIX, zegt:

“Maar liefst 65 inzendingen waagden hun kans om het podium over te nemen op Borgerrio. Uit die 65 inzendingen op de VI.BE kans waren MEDS en Joost Hoekaf de gelukkige winnaars en terecht. Ook jongeren uit onze workshopreeks 'Track East' kregen vandaag een podiumkans. Mooi om te zien hoe de jongeren, na al die workshops, hun artistieke skills in de praktijk hebben omgezet. Dj Kembo zorgt voor de juiste flow en Freddie sluit ​ straks zelf af met een knaller van een comeback.” 

Als afsluiters laat de Antwerpse klepper Alex Agnew Borgerrio rocken en brengt dj Aso Asin iedereen aan het dansen aan de Bom Dia Stage. Dit podium was vorig jaar zo een schot in de roos dat het feest nu een uurtje langer doorgaat, tot 23 uur.  

"De culturele rijkdom die we in Borgerhout hebben, kent met Borgerrio zijn hoogtepunt en het is mooi om zien hoe iedereen samen komt om te feesten en genieten van cultuur en muziek. De programmatie is dan ook de ultieme mix tussen een volksfeest, podiumkansen bieden en gevestigde waarden laten optreden en dat gratis en zo toegankelijk mogelijk voor iedereen.” 

​Besluit districtsschepen voor cultuur, Aïssatou Cissé.

Enkele cijfers 

Er wordt verwacht dat in totaal rond de 32.000 bezoekers zullen genoten hebben van dit grootse volksfeest en kleurrijkste straatfeest van ’t stad. Borgerrio heeft een verkeersvrije zone van maar liefst 41 519 m² en voorziet 1 bewaakte fietsparking. De organisatie kan rekenen op de steun van 163 vrijwilligers en 5 sponsors. Om de straten van het stadsfestival proper te houden, zijn er 127 afvalcontainers geplaatst en voor alle dorstige bezoekers is er 2000 liter gratis drinkwater voorzien. 

Het is een samenwerking tussen district Borgerhout, winkeliersvereniging BoHo2140, Trix, Beweging.net Antwerpen, ’ t Werkhuys, De Griffier, FMDO, Bar Bakeliet en nog vele andere lokale partners.   

 

De pers mag onderstaande beelden gebruiken voor berichtgeving mits uitdrukkelijke vermelding copyright: ©Victoriano Moreno.

instagram.com/stories/borgerrio/3132095784693998713
Ben Duchateau Coördinator Borgerrio, district Borgerhout
Aïssatou Cissé Districtsschepen voor cultuur, communicatie, mobiliteit, feestelijkheden en dierenwelzijn, District Borgerhout

 

 

Over Communicatie Borgerhout

Alles wat bruist, borrelt en bougeert in Borgerhout, vind je hier. Districtsnieuws vers voor de pers.

Borgerhout is één van de 9 districten van stad Antwerpen. In het districtshuis op het Moorkensplein vind je op het gelijkvloers het stadsloket, en op de eerste verdieping de districtsdiensten (sport, cultuur, wijkwerking & participatie, senioren, borgerbouwers, groen & openbaar domein en communicatie). De jeugddienst ontdek je op Spoor Oost aan Noordersingel 40, 2140 Borgerhout. 

In deze newsroom vind je de persberichten die district Borgerhout uitstuurt én een aantal mooie beelden die in ons district genomen zijn. Het staat je vrij deze in je nieuwsberichten over Borgerhout te gebruiken, mits vermelding van copyright.    

Op www.borgerhout.be lees je nog meer nieuws over het district en vind je informatie per beleidsdomein. Volg district Borgerhout ook op sociale media. Klik rechts op de logo's voor FB en IG. 


Communicatie Borgerhout
Moorkensplein 1
2140 Borgerhout