Bloemstraat in Borgerhout officieel uit de startblokken als volwaardige Tuinstraat

Bloemstraat in Borgerhout officieel uit de startblokken als volwaardige Tuinstraat

Persuitnodiging 17/05/2023

Op zaterdag 20 mei, een jaar nadat de Bloemstraat werd opgeleverd als eerste Tuinstraat van Borgerhout, organiseert jeugdwerking JES samen met de bewoners van de Bloemstraat een groot buurtfeest tijdens hun voetbaltornooi SHOOT. Het wordt de perfecte gelegenheid om de transformatie van de straat en het plein te komen beleven.

Transformatie

De eerste Tuinstraat van Borgerhout is nu een volwaardig woonerf geworden. De Bloemstraat werd autoluw. Waterpasserende tegels, grasdals, grote plantvakken en geveltuintjes zorgen voor een maximale vergroening. De riolering werd volledig vernieuwd met een innovatief systeem van ondergrondse regenwaterafvoer en boombunkers.

Ook het speel- en sporterrein onderging een transformatie. Er werden inclusieve en transparante speeltoestellen geplaatst op een ondergrond van rubber. De speelruimte is op die manier toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Mensen met een lichamelijke beperking kunnen veilig en gemakkelijk spelen op de glooiende rubberondergrond. Maar ook voor de allerkleinsten zijn de heuvels leuk om over te kruipen. Er staan plantvakken en nieuwe zitbanken. ​ Het hekwerk rond de sportkooi is ook  transparant en er is een zittribune. De speelplek en de sportkooi zijn visueel met elkaar verbonden door een overkoepelende structuur.

Feestelijke opening

Op 18, 19 en 20 mei staat er heel wat leuks te beleven tijdens het jaarlijkse evenement SHOOT, georganiseerd door JES vzw. Dit buurtfeest en voetbaltornooi is dan ook het ideale moment om de opening van de Bloemstraat en het Mala Zimetbaumplantsoen, beter gekend als ‘Den Bleek’, te vieren.

De pers is van harte welkom op zaterdag 20 mei om 16.30 uur aan de voetbalkooi op het plein in de Bloemstraat, 2140 Borgerhout. Daar geeft districtsschepen voor sport, ​ Mariam El Osri, de aftrap van de finale van SHOOT.

Pilootproject

De heraanleg van de straat kadert in het stedelijke pilootproject ‘Tuinstraten’ van Antwerpen Breekt Uit. Tuinstraten zijn aangename straten en pleinen die zorgen voor verkoeling, dankzij meer groen en water. Dankzij dit project worden stukken straat of verharde pleinen vervangen door groen of door waterdoorlatende materialen. Meer ruimte voor water en groen zorgt niet alleen voor een betere woonkwaliteit, maar ook voor een veilige opvang van overvloedige regen of verkoeling tijdens warme zomerdagen. Op sommige plaatsen kan het opgevangen water tijdens extreme droogte worden hergebruikt.

Groeitraject

Een Tuinstraat groeit letterlijk en figuurlijk mee. Het is en blijft een project dat voortdurend in overleg met de bewoners getest en aangepast wordt.

Voor de start van het project werden bewoners al actief betrokken om mee na te denken over de plannen van hun straat. Zo werden ze uitgenodigd op een ‘droommoment’. Daar konden ze zelf het profiel van hun ideale straat ontwerpen en gingen hierover in gesprek met district Borgerhout. Uit dit overleg ontstond een ontwerp dat verder technisch werd uitgewerkt door de stad, in samenwerking met Water-link en Aquafin.

Bij de uitvoering van de plannen kwamen enkele zaken naar boven die een aanpassing vroegen. Zo werd een zitmuurtje ingekort, er werden paaltjes geplaatst om foutparkeren te voorkomen en de boomwortels van de bestaande bomen bleken veel groter dan ingeschat, waardoor extra plantjes aanplanten in de boomvakken niet vanzelfsprekend is, maar de grote boomvakken geven wel alle ruimte om de bomen te laten uitgroeien tot toekomstbomen. De huidige ondergrond van het vernieuwde voetbalveld blijkt te grof, hierop zal kunstgras gelegd worden.

Districtsburgemeester Marij Preneel besluit:

"Ik ben trots op onze eerste Tuinstraat. Het was wat zoeken en bijsturen, maar dankzij de inzet van de bewoners en de medewerkers van stad en district is de Bloemstraat omgetoverd tot een groene en duurzame straat. Eigenlijk zouden alle straten in Borgerhout op termijn Tuinstraten moeten worden. Stap voor stap. De eerstvolgende straten die Tuinstraat worden zijn de Van Hovestraat en de Vaderlandstraat".

 


Nele Taminau Wijkcoördinator, District Borgerhout
Mariam El Osri Districtsburgemeester. Bevoegd voor wijkoverleg, sport, middenstand, lokale economie, burgerlijke stand, District Borgerhout

 

 

 

 

Over Communicatie Borgerhout

Alles wat bruist, borrelt en bougeert in Borgerhout, vind je hier. Districtsnieuws vers voor de pers.

Borgerhout is één van de 9 districten van stad Antwerpen. In het districtshuis op het Moorkensplein vind je op het gelijkvloers het stadsloket, en op de eerste verdieping de districtsdiensten (sport, cultuur, wijkwerking & participatie, senioren, borgerbouwers, groen & openbaar domein en communicatie). De jeugddienst ontdek je op Spoor Oost aan Noordersingel 40, 2140 Borgerhout. 

In deze newsroom vind je de persberichten die district Borgerhout uitstuurt én een aantal mooie beelden die in ons district genomen zijn. Het staat je vrij deze in je nieuwsberichten over Borgerhout te gebruiken, mits vermelding van copyright.    

Op www.borgerhout.be lees je nog meer nieuws over het district en vind je informatie per beleidsdomein. Volg district Borgerhout ook op sociale media. Klik rechts op de logo's voor FB en IG. 


Communicatie Borgerhout
Moorkensplein 1
2140 Borgerhout