Borgerhout blinkt van trots op het Gala van de Gouden Reuskens.

Borgerhout blinkt van trots op het Gala van de Gouden Reuskens.

Op vrijdagavond 23 februari werden grote en kleine Borgerhoutse helden gehuldigd tijdens de derde editie van het Gala van de Gouden Reuskens. Een spectaculaire awardshow in De Roma vierde een sublieme selectie aan talent. De meer dan 100 genomineerden in 8 uiteenlopende categorieën zijn ook zeer divers, een jury van 30 Borgerhoutenaren kreeg de eer om de winnaars te kiezen in 7 categorieën en in 1 categorie lag het laatste woord bij de 1200 Borgerhoutenaren in de (uitverkochte) zaal. Zij verkozen dé supervrijwilliger van Borgerhout uit 17 kandidaten in de categorie BorgerBouwer. Benieuwd naar alle winnaars? Lees zeker verder!

De sfeer in de zaal was uitgelaten van start tot einde. Op korte tijd is dit Gala een overdonderend succes geworden dat niemand wil missen, het eerste jaar was Trix uitverkocht en zelfs in De Roma waren de volgende edities dus volgeboekt. Het is dan ook een feest dat het levendige Borgerhout belichaamt in al haar facetten.

Tijdens de spectaculaire show, gehost door Meryem El Mandoudi en Dave Peters, kregen de 9 grootste helden een Gouden Reuske mee naar huis, in één van de acht categorieën was er namelijk een ex-aequo. De uitreikingen werden afgewisseld met filmpjes en verrassende optredens: de Europese kampioenen cheerleading (die wekelijks in Borgerhout trainen) smeten zich letterlijk met hun performance die de zaal een eerste keer verbaasde, later volgden halve finalist van The Voice Kids Ezra Van Boekel, die liet zien hoeveel Bruno hij in zijn mars had met een prachtige versie van ‘When I was your man’ (Bruno Mars) en nog meer Boho vibes en soul van Jazz Sanusi met haar eigen nummer ‘Complicated’.

Diversiteit troef in epische duels

Maar wie ging dit jaar met de hoofdprijzen, de gouden reuskens, aan de haal? Want wat een bijzonder duels in al deze categorieën! De zilveren leeuw van FC Bergman versus de gouden voetjes van Jeremy Doku, Falafel King versus Glou Glou, Slagerij Jean-Pierre versus Zeno X Gallery of de nieuwe toogploeg van Gembo versus het nieuwe handtassenmerk van Hadewig. Het is eigenlijk onbegonnen werk om 8 winnaars te selecteren uit alle genomineerden (het werden er dan ook 9).

Door de uiteenlopende categorieën, maken heel wat genomineerden kans om elk op hun niveau een prijs of erkenning te halen. In BorgerMondo vooral grote internationale namen en twee straffe winnaars: balkunstenaar Jeremy Doku en streetartkunstenaar Zahra Eljadid (ex-aequo). Categorie BorgerNieuw is eerder voor al wie nog maar pas komt piepen: debuutroman van een schrijver tot startende ondernemers die meteen opvielen, het Gala zet hen meteen mee op de kaart.

In de categorie BorgerBeeldig krijgen de vele initiatieven die Borgerhout mooier maken een plek, zoals o.a. enkele goede doelen. In de categorie BorgerRookie is het aan de youngsters, zoveel grote talenten in verschillende sporten (voetbal, baseball, tafeltennis, kickboks), een halve finalist van The Voice Kids en uiteindelijk trok Amalia De Roover aan het langste eind als jonge winnares van De Korte Golf met haar prachtige podcast ‘Regen voor Maïmouna’. Een lifetime achievement award kan uiteraard niet ontbreken, de namen in categorie BorgerGoud klinken vaak al wat bekender in menige Borgerhoutse oren door hun straffe carrière. Alle categorieën en hun trotse winnaars staan verderop in dit bericht.

Publiek kiest dé supervrijwilliger(s) van Borgerhout

Niet het district, maar een jury van Borgerhoutenaren kreeg de loodzware opdracht om te kiezen uit een lange lijst van genomineerden. De 30-koppige jury bestond uit Borgerhoutenaren van jong tot oud, van cultuurliefhebber tot sportfanaat, intra- en extramuros, man/vrouw. Zij kozen in 7 van de 8 categorieën een winnaar. Het publiek mocht de avond zelf de winnaar aankruisen in de categorie BorgerBouwer, dé supervrijwilliger van Borgerhout werd na het tellen van de stemmen als voorlaatste categorie bekend gemaakt en dat werden die fantastische vrijwilligers van De Roma zelf.

Ook niet-genomineerden maakten kans om mooie prijzen te winnen. Met een onschuldige hand werd uit alle stemmers van de publieksprijs een winnaar getrokken (mand met lokale producten) en tijdens de Boho Tombola vond iedereen onder zijn zitje een kraslot waarbij zo’n 50-tal winnaars aan de prijzenstand konden kiezen uit cadeaubons, biermanden, boeken of voetbalshirts van genomineerden.

Districtsburgemeester Mariam El Osri zegt fier:

“Op ons Gala worden Borgerhoutenaren gevierd: artiesten, sporters, vrijwilligers tot ondernemers, allemaal samen in de schoonste zaal van ’t stad. De trotse reacties van zowel genomineerden als aanwezigen geeft weer hoeveel liefde en fierheid de Borgerhoutenaar voor zijn district heeft.”

Winnaars Gouden Reuskens 2024

Zahra Eljadid en Jeremy Doku (ex aequo) - BorgerMondo (internationale bekendheid)

Illustratrice en kunstenares Zahra Eljadid dankt haar nominatie voor het Gala van de Gouden Reuskens aan een straffe stoot: het allereerste streetartfestival in de Irakese hoofdstad Bagdad. Dat organiseerde ze samen met de Irakees Amir Kardes Al Tememi, die nog in België heeft gewoond. The Artistic Oasis werd een festival waarop kunstenaars uit 3 continenten de stad mooier maakten met hun composities. Zelf zorgde Zahra ook voor een prachtige muurschildering in Bagdad. Die sluit aan bij een uitbundig streetartkunstwerk dat ze een jaar eerder maakte op een muur aan het Terloplein.

Moeten we Jeremy Doku (21 jaar) nog voorstellen? Sinds zijn transfer naar Manchester City is de ‘Bom van Borgerhout’ nog meer op dreef. Bij de grootste club ter wereld in de belangrijkste competitie ter wereld speelt hij aan de zijde van De Bruyne en Haaland. Hij is officieel de dribbelkoning van de wereldmet gemiddeld 11,83 dribbels per wedstrijd waarvan meer dan 77% succesvol. Hij haalde ook een Premier League record als jongste speler ooit die in 1 wedstrijd bij 5 doelpunten betrokken was. In zijn 3e maand bij Manchester City werd hij al verkozen tot speler van de maand, dé nieuwe publiekslieveling dus. Ook bij de Rode Duivels vormt Doku samen met Lukaku (ook geboren in Borgerhout) het nieuwe koningskoppel in de aanval. Op het WK nog invaller, op het EK één van onze belangrijkste speerpunten, dat staat nu al vast. Kortom, Jeremy is een ambassadeur voor ons district en een voorbeeld voor heel veel jongeren. De razendsnelle en supersterke opvolger van Eden Hazard is een Borgerhoutenaar. Hij leerde voetballen op het Luitenant Naeyaertplein, in de schaduw van Sporthal Plantin Moretus.

SPIL - BorgerNieuw (opvallende nieuwkomer)

Deze opvallende nieuwkomer combineert een werkplek voor creatieve ondernemers met een koffiebar en buurtplek sinds mei 2023. Initiatiefnemers Eline Wouters en Mante Bridts vormden een woonhuis om tot een koffiebar met ateliers. Mante en Eline weten als geen ander materialen te recycleren en te hergebruiken. Achter elke realisatie, van de bar tot de bank op het terras, schuilt een verhaal. Het werkt heel inspirerend om je in zo’n circulaire omgeving te begeven. De naam Spil verwijst naar de Spillemansstraat, maar ze zijn ook als het ware een Spil voor de buurt en weten als geen ander fijne initiatieven uit hun mouw te schudden zoals bijvoorbeeld hun event voor De Warmste Week waarvoor ze 14 partners samen brachten. Vandaag telt Spil 8 medebewoners.

Amalia De Roover - BorgerRookie (jong talent)

Op een podium in Amsterdam mocht Amalia De Roover (23) twee keer een prijs in ontvangst nemen. Met haar podcast ‘Regen voor Maïmouna’ won ze de Korte Golf 2023, dé wedstrijd in Nederland en Vlaanderen voor de beste podcasts van 3 minuten. En Amalia won ook de publieksprijs. Dat iemand met 2 prijzen ging lopen, was nog nooit gebeurd! En het is niet dat Amalia die prijzen zomaar cadeau kreeg, want er waren 56 inzendingen. Het verhaal van Maïmouna staat centraal in deze podcast. Zij krijgt een onontkoombaar medisch verdict; mits niet geopereerd zal de dood snel volgen. Dit leidt tot verdeeldheid in de familie. Sommigen leven met de mantra ‘god beslist, kom niet aan zijn creatie’, anderen vertrouwen op de artsen en de medische wetenschap.

Antwerp Wet Wheels - BorgerBende (topteam)

De Antwerp Wet Wheels bestaan precies 30 jaar, het was in de jaren 90 de eerste duikclub in ons land die zich richtte op duikers met én zonder een beperking. Wekelijks trainen op dinsdag valide duikers en duikers met een fysieke beperking samen in het zwembad van Borgerhout. Daarnaast organiseert de club ook geregeld duiken in open water. De club telt vandaag zo'n 85 leden: valide duikers, duikers met een motorische, auditieve of visuele beperking en zwemmende leden. Als een duiker met beperking lid wil worden bij de club, wordt deze na een kennismakingsgesprek gekoppeld aan een of twee vaste begeleiders.

Ahmed Sababti - BorgerBelg (nationale bekendheid)

Op 17-jarige leeftijd debuteerde Ahmed Sababti bij de Rode Duivels in het futsal. Zowat 20 jaar later heeft hij meer dan 100 caps achter zijn naam staan. Daarmee is hij nog maar de 3de Belgische futsalspeler die daarin slaagt. Ahmed, een jongen van het Terloplein, is dus meer dan een voorbeeld voor jongeren. Ook bij zijn clubs was Ahmed erg succesvol, als kapitein van Antwerpse topclub FTA, met Halle-Gooik werd hij kampioen en in Napels was hij even professioneel futsalspeler. Als hij thuis zijn prijzenkast opentrekt, ziet Ahmed een hele reeks trofeeën: 2 keer de Gouden Schoen in het futsal (2010 en 2015), en ook 3 keer zilver en 3 keer brons in diezelfde verkiezing. Verder won hij ook de Gouden Leeuw als beste futsalspeler met Arabische roots in België (2021). Geen wonder dus dat hij werd opgenomen in de lijst van meest iconische spelers van het Belgisch voetbal.

Huiswerkbegeleiding & sport - BorgerBeeldig (mooimaker)

BBC Gembo, judoclub Yoshi Kwai en Kras Sport zorgen samen voor een sportieve studieplek in Borgerhout. BBC Gembo organiseert al jaren huiswerkbegeleiding. Kinderen vinden er een rustige studieplek als er thuis geen plaats of te veel afleiding is. Er is ook altijd hulp aanwezig om hen bij te staan. De club wil het nuttige aan het aangename koppelen en startte daarom met een sportaanbod aansluitend op de huiswerkbegeleiding. Basketclub Gembo wilde daarvoor breder gaan dan het eigen aanbod en zocht partners in andere sporttakken. Nu werken Gembo (basket), Yoshi Kwai (judo), Kras Sport (voetbal) en een danslerares samen aan dit topproject. Van de 150 deelnemende kinderen uit 5 verschillende buurtscholen hebben er meer dan 100 een kansentarief. Dankzij dit project kunnen ook zij wekelijks sporten en studiebegeleiding krijgen. Kinderen die recht hebben op het kansentarief betalen slechts 26 euro voor een heel jaar sport. De bezieler van de huiswerkbegeleiding is Dennis Yoroz. Hij kende zelf een moeilijke jeugd, komt uit een kansarme omgeving. Toen hij 15 jaar was, verloor hij zijn moeder. School afmaken zat er niet meer in. Een jaar later werd hij dakloos. Maar basket bracht zijn leven weer op de rails.

Vrijwilligers De Roma - BorgerBouwer (supervrijwilliger)

Al wie ooit ook maar één stap binnenzette in De Roma zal het beamen: de vrijwilligers ontvangen het publiek met een enorme gastvrijheid en zorgen ervoor dat Borgerhout een positieve uitstraling en perceptie krijgt bij de bezoekers. Ze werken ook achter de schermen. Elke dag poetsen ze De Roma van boven tot onder. Ze zetten de zaal vol stoelen of tafels en halen die na het evenement weer weg. Verder koken ze vers eten voor artiesten en medewerkers, rollen ze affiches op, verkopen ze tickets en nog zoveel meer. Meer dan 600 vrijwilligers, jong en oud, arm en rijk, voelen zich welkom in De Roma. Stuk voor stuk zijn het gemotiveerde mensen die zich op regelmatige basis inzetten. Zonder de onvermoeibare inzet en het enthousiasme van vrijwilligers is er geen De Roma! Zonder hen zou de droom van De Roma nooit uitkomen.

Ali El Moussaoui - BorgerGoud (lifetime achievement)

Ali El Moussaoui is een fenomeen in Borgerhout. Wandelt hij over straat, dan kent hij zowat iedereen, en omgekeerd! Geen wonder dat de koning bij Ali passeert als hij een rondleiding door Borgerhout wil. En of hij nu praat met kinderen op het plein of met koning Filip: een grap kan er bij Ali altijd af. Dat praten doet hij trouwens in 8 verschillende talen, waaronder plat Borgerhouts. Al 28 jaar zet hij zich in voor Borgerhout en haar inwoners. Dat doet hij op verschillende manieren. Jarenlang was Ali jeugdwerker bij Kras, vandaag is hij aan de slag bij SAAMO als stafmedewerker Samen op straat en Ruimte publiek maken. Ali ligt zelf aan de basis van het project Samen op straat. Dat mikt op jongeren die de weg enigszins kwijt zijn en niet goed weten waar ze terechtkunnen. Ali heeft ook een verleden als frituuruitbater (frituur Sam) aan het Krugerplein (vandaag frituur Tina). Dat deed hij dus naast zijn job bij SAAMO. Maar ook achter de toog van zijn frituur stopte Ali niet als sociaal werker. Hij was nauw betrokken bij het reilen en zeilen op het plein, werd door velen aangesproken en hielp brandjes te blussen.

Mariam El Osri Districtsburgemeester. Bevoegd voor wijkoverleg, sport, middenstand, lokale economie, burgerlijke stand, District Borgerhout
Steve Faes Sport & social media, District Borgerhout
foto Dries Luyten - winnaar gesigneerd shirt Doku
foto Dries Luyten - winnaar gesigneerd shirt Doku
foto Dries Luyten - eerbetoon aan overledenen - muziek Boho Strings
foto Dries Luyten - eerbetoon aan overledenen - muziek Boho Strings

 

 

 

 

Over Communicatie Borgerhout

Alles wat bruist, borrelt en bougeert in Borgerhout, vind je hier. Districtsnieuws vers voor de pers.

Borgerhout is één van de 9 districten van stad Antwerpen. In het districtshuis op het Moorkensplein vind je op het gelijkvloers het stadsloket, en op de eerste verdieping de districtsdiensten (sport, cultuur, wijkwerking & participatie, senioren, borgerbouwers, groen & openbaar domein en communicatie). De jeugddienst ontdek je op Spoor Oost aan Noordersingel 40, 2140 Borgerhout. 

In deze newsroom vind je de persberichten die district Borgerhout uitstuurt én een aantal mooie beelden die in ons district genomen zijn. Het staat je vrij deze in je nieuwsberichten over Borgerhout te gebruiken, mits vermelding van copyright.    

Op www.borgerhout.be lees je nog meer nieuws over het district en vind je informatie per beleidsdomein. Volg district Borgerhout ook op sociale media. Klik rechts op de logo's voor FB en IG. 


Communicatie Borgerhout
Moorkensplein 1
2140 Borgerhout