Borgerrio lanceert programma 15de feesteditie met miniparade op Reuzenloop

Borgerrio lanceert programma 15de feesteditie met miniparade op Reuzenloop

7/05/2023

De deelnemers aan de Reuzenloop werden op zondag 7 mei getrakteerd op een feestelijke guerrilla-actie van de organisatoren van Borgerrio. Tijdens het parcours dook plots de Borgerhouts-Guinese paradegroep Fore Fote met veel tromgeroffel op tussen de lopers. Eventjes veranderde de Turnhoutsebaan, ondanks de regen, in een tropische miniparade alsof het al Borgerrio zou zijn. De organisatoren, districtsschepen Aïssatou Cissé en districtsburgemeester Marij Preneel onthulden nadien de hoogtepunten van de 15de feesteditie van het unieke familiefestival dat op zaterdag 24 juni zal doorgaan in Borgerhout. Het aftellen kan nu echt beginnen naar een jubileumeditie die alle andere zal overtreffen.

15 jaar Borgerrio

Borgerrio is dit jaar al 15 jaar het kleurrijkste festival van ’t stad. Bekend van zijn parade aan dansers en percussiegroepen uit binnen- en buitenland. Een uniek familiefestival met het beste dat Borgerhout te bieden heeft: een bonte mix van mensen, muziek, dans, sport, spel, straattheater, lekker eten en een uitbundige sfeer. De Turnhoutsebaan, het Laar, het Moorkensplein, De Eliaertsstraat en Drink veranderen in een kleurrijk volksfeest dat geen gelijke kent.

Feestprogramma 2023

 • BOHO Braderij: 11 – 20 uur | Turnhoutsebaan
 • Borgerrio Parade: 15 – 18.30 uur I Turnhoutsebaan
 • Bom Dia Stage: 18 – 23 uur | Moorkensplein
 • Trix Stage: 18 – 22 uur | Drink
 • Bakeliet Stage: Borgerroots: 17 – 22 uur | Laar
 • Wereldmarkt: 13 – 18 uur | Eliaertsstraat
 • Play-off Plaza: 13 – 17 uur I Laar
 • Rommelmarkt: 11 – 17 uur | Laar & Kattenberg

Jalal Fagri van de handelaarsvereniging BOHO2140, die mee de parade organiseert, vertelt enthousiast:

“De braderij blijft een vertrouwde wereldreis vol lekkernijen over heel de lengte van de Turnhoutsebaan, maar voor de parade hebben we een ultieme selectie gemaakt uit 15 jaar Borgerrio afgewisseld met maar liefst 6 knallende nieuwkomers. Het wordt een aaneenschakeling van lokaal talent samen met verrassende internationale groepen die we andere jaren niet wisten te strikken. Zoals bijvoorbeeld Banda Tazzmarazz, winnaar van meerdere sambafestivals die opzwepende drumsessies brengt of Divertimento: dat is een prachtig gekostumeerde topgroep uit Duitsland. Zij brengen een drumshow met vele visuele effecten.”

Districtsschepen voor cultuur, Aïssatou Cissé, belichtte de hoogtepunten op de verschillende podia en de aandacht voor jong talent:

“Dit jaar trekken we alle registers open om er een echt jubileumfeest van te maken. In de parade kiezen we dus naast spektakelgroepen, zoals de befaamde Unesco Werelderfgoed Burundi Drummers, voor lokaal talent. Zoals Fore Fote die vandaag de lopers hebben verrast, maar ook het Borgerhoutse Bollyfit met hun populaire dans uit India en de jonge nieuwkomer Tarmacadam. Dat is een Borgerhoutse jongerengroep die percussie en groovemuziek brengt, gebaseerd op rootsmuziek. Natuurlijk zijn onze Borgerhoutse huisfanfare ’t Akkoord en hun bijhorende Majoretski er ook weer bij.”
“We pakken ook uit met 4 podia. De Bom Dia Stage aan het Moorkensplein was vorig jaar een schot in de roos, daar laten we het feest nog 1 uurtje later doorgaan met DJ Aso Asin. Daarvoor kan je de Mombasa Houseband aan het werk zien met speciale gast en Antwerpse klepper Alex Agnew. Met onze partner Muziekcentrum TRIX laten we rapper Freddie Konings een jongerenpodium cureren. Deze TRIX Stage is ook een 'vi.be podiumkans' voor jong talent. Zij kunnen op VI.BE-kans inschrijven om een plaats op het podium te veroveren. Helemaal nieuw is Bakeliet Stage op het Laar. Dat is een intiem podium met Caraïbische sfeer onder het waakzame oog van Bar Bakeliet. Passanten kunnen zich aan reggae, ska, rootsmuziek en dub verwachten terwijl ze een terrasje doen.”

Districtsburgemeester Marij Preneel nam daarna het woord en legde de nadruk op het duurzaam karakter en de laagdrempeligheid van het festival:

“We namen de moeilijke beslissing om Borgerrio in 2024 niet te organiseren. Het districtsbudget kan de stijgende kost van een jaarlijks festival niet blijven dragen. Door een herschikking van het budget kunnen we in 2023 de kwaliteit wel blijven waarborgen en het hele festival gratis aanbieden. Voor deze feesteditie is er extra zorg besteed aan alle programmaonderdelen en evalueerden we vorige edities grondig. Zo besteden we dit jaar nog meer aandacht aan gezinnen door alle ruimte te geven aan kinderen op de Play-off Plaza. Die verhuist namelijk naar het plein op het Laar. Helemaal nieuw is de belevingstent in samenwerking met FMDO. Dat is de federatie voor mondiale en democratische organisaties. Zij zorgen voor een belevingstent op de wereldmarkt. Je ontdekt daar de diversiteit aan lokale verenigingen en belandt misschien midden in een Nepalese bruiloft of een hennafeest. Doorlopend vind je op de wereldmarkt ook optredens met dans, verhalen en muziek van over de hele wereld. Dat werd vorig jaar erg gesmaakt en zal dus uitgroeien tot een volwaardig 4de podium."

Districtsburgemeester Marij Preneel sloot het persmoment af met een verwijzing naar de ontstaansgeschiedenis van het festival:

“Tot slot blijven we inzetten op een afvalarm festival. Borgerrio is immers ontstaan na de UNCED Wereldconferentie voor milieu en ontwikkeling in Rio (1992). Zo zijn er opvallende afvaleilanden, herbruikbare bekers en ook een aparte inzameling van PMD, restafval en papier en karton voor de standhouders. Medewerkers en vrijwilligers krijgen herbruikbare drinkbussen en zaken zoals flyers, confetti en ballonnen vind je al jaren niet meer terug op ons festival."

100 Vrijwilligers

Wie het feest en de sfeer al voelt kriebelen kan zich ook aanmelden als vrijwilliger voor het festival. Vrijwilligers zijn onmisbaar om het feest te doen slagen. Daarom vindt de organisatie het ontzettend belangrijk om vrijwilligers goed te ontvangen, begeleiden én bedanken. Samen gaan ze met jou op zoek naar de geknipte taak. Leeftijd, achtergrond of afkomst maakt niet uit. Iedereen is welkom om te komen helpen achter de schermen of meer in de spotlights, het kan allemaal.

Als bedanking krijgen vrijwilligers een uniek Borgerrio t-shirt, drinkbus, hapje & drankje én een onvergetelijke dag. Je kan ook met je vereniging helpen en zo een centje bijverdienen voor de groepskas. Inschrijven als vrijwilliger kan via een mail naar: wijkoverleg.borgerhout@antwerpen.be of bel 03 338 18 14.

Praktisch

 • Zaterdag 24 juni vanaf 11 uur
 • Turnhoutsebaan Borgerhout en omgeving: Drink, Laar, Kattenberg, Generaal Eisenhowerlei, Eliaertsstraat en Moorkensplein
 • Alle info en volledig programma op www.borgerrio.be
 • Gratis

Alle details en de volledige programmatie zijn te vinden op www.borgerrio.be


Ben Duchateau Cultuurantenne, District Borgerhout
Aïssatou Cissé Districtsschepen voor cultuur, communicatie, mobiliteit, feestelijkheden en dierenwelzijn, District Borgerhout

De pers mag onderstaande beelden gebruiken mits uitdrukkelijk copyright ©Yannick Vanhecke.

 

 

 

Over Communicatie Borgerhout

Alles wat bruist, borrelt en bougeert in Borgerhout, vind je hier. Districtsnieuws vers voor de pers.

Borgerhout is één van de 9 districten van stad Antwerpen. In het districtshuis op het Moorkensplein vind je op het gelijkvloers het stadsloket, en op de eerste verdieping de districtsdiensten (sport, cultuur, wijkwerking & participatie, senioren, borgerbouwers, groen & openbaar domein en communicatie). De jeugddienst ontdek je op Spoor Oost aan Noordersingel 40, 2140 Borgerhout. 

In deze newsroom vind je de persberichten die district Borgerhout uitstuurt én een aantal mooie beelden die in ons district genomen zijn. Het staat je vrij deze in je nieuwsberichten over Borgerhout te gebruiken, mits vermelding van copyright.    

Op www.borgerhout.be lees je nog meer nieuws over het district en vind je informatie per beleidsdomein. Volg district Borgerhout ook op sociale media. Klik rechts op de logo's voor FB en IG. 


Communicatie Borgerhout
Moorkensplein 1
2140 Borgerhout