Daverend applaus voor Borgerhoutse helden tijdens het Gala van de Gouden Reuskens

Daverend applaus voor Borgerhoutse helden tijdens het Gala van de Gouden Reuskens

Persbericht 8/02/2023

Op dinsdagavond 7 februari werden grote en kleine Borgerhoutse helden gehuldigd tijdens de tweede editie van het Gala van de Gouden Reuskens. Een spectaculaire show in De Roma vierde meer dan 100 genomineerden en 8 winnaars. De sfeer in de zaal was uitgelaten, met een staande ovatie voor de winnaars als klap op de vuurpijl. District Borgerhout scoort met deze tweede editie meteen met een recordaantal bezoekers, De Roma was helemaal uitverkocht!

Stylist van de sterren, nieuwe Hazard of Mister Universe?

Het Gala van de Gouden Reuskens is een groots feest waar Borgerhoutse helden in de bloemetjes gezet worden. Elke Borgerhoutenaar die iets straf presteert, komt in aanmerking. Nogmaals blijkt Borgerhout heel wat talent in huis te hebben. Een kleine greep uit de nominaties zegt voldoende: de stylist van wereldsterren als Lady Gaga, de nieuwe Eden Hazard, een zesvoudig wereldkampioen, Mister Universe, topsommelier Trésor, de grappigste slimste mens, de moeder aller discobars en de sympathiekste kassierster. Bovendien ziet de toekomst er even rooskleurig uit, met in de wachtkamer een hoop jonge enthousiaste ondernemers en de nieuwe Rudi Vranckx, maar dan met zwarte bandana en combatboots. Alle namen en hun straffe verhalen staan op de website van het district.

Jury en publieksprijs

Niet het district, maar een jury van Borgerhoutenaren kreeg de loodzware opdracht om te kiezen uit een lange lijst van genomineerden. De 30-koppige jury bestond uit Borgerhoutenaren van jong tot oud, van cultuurliefhebber tot sportfanaat, intra- en extramuros, man/vrouw/x. Zij kozen in 7 van de 8 categorieën een winnaar. Het publiek koos via een live stemming de avond zelf de held in de achtste categorie: BorgerNieuw. Dat is een persoon, vereniging, initiatief of ondernemer die het afgelopen jaar met iets nieuws opviel in Borgerhout.

Bingo voor Boho

De glorieuze zaal van De Roma zat afgeladen vol en het dak ging er af. Tijdens de spectaculaire show, gehost door Esohe Weyden en Geert Beullens, kregen de 8 grootste helden een Gouden Reuske mee naar huis. De uitreikingen werden afgewisseld met filmpjes (van o.a. Rudi Vranckx voor zijn collega Yassine Atari) en verrassende optredens: Moves Borgerhout stak (letterlijk) het licht aan met hun performance op Sky full of Stars, naast de sterren in de zaal gaven ook lokale rapper Pizza en balkunstenaar Touba samen een unieke show. Dankzij de Boho Bingo gingen ook niet-genomineerden met prijzen naar huis zoals een shirt van Rode Duivel Doku, tickets van De Roma of een verrassingsmand met lokale producten. De echte goudzoekers werden op het einde nog uitgedaagd door wereldkampioen Ilyas Touba, die 500 euro beloofde aan wie hem door de benen kon spelen.

Districtsburgemeester Marij Preneel zegt fier:

In Borgerhout woont heel veel talent. En heel wat vrijwilligers met een reuzegroot engagement. Tijdens het Gala zetten we iedereen in de bloemetjes. Het was een fantastische avond: iedereen ging met een warm Borgerhout-gevoel naar huis.

Winnaars Gouden Reuskens:

·       BorgerBouwer (supervrijwilliger): Pleinpatrons & - patrona's 

10 jaar geleden startte JES, Kras & Samen Op Straat het project pleinpatron(a)s op in Borgerhout. Jongeren (m/v 16-25 jaar) die de pleinen door en door kennen doordat ze er opgroeiden of actief pleingebruiker waren, worden opgeleid om als pleinpatron aan de slag te gaan. De pleinpatrons zijn vaak aanwezig op pleinen als het Terloplein, Luitenant Naeyaertplein, Krugerplein maar ook op evenementen. Doordat ze de buurt door en door kennen, geven de organisaties hen zo meer pleineigenaarschap & creëren de jongeren een sfeer van positiviteit in de buurt. Intussen werd het project ook overgenomen in Gent en Anderlecht.

·       BorgerNieuw (opvallende nieuwkomer): ​ Tika Tiramisu

Tijdens corona verloor Martika (25 jaar) haar job in de horeca, waarna ze besloot haar passie om te koken aan te spreken. Ze maakte eerst tiramisu in grote bakken voor vrienden en familie. Haar vriend motiveerde haar om de tiramisu te verkopen. Via influencers heeft ze haar product bekend laten maken en vanaf de eerste week was het een hype. Martika is nieuw in het ondernemen en leert elke dag weer bij. Ze krijgt de steun van haar familie en ze motiveert ook graag anderen om iets te doen waar ze van dromen: “niks is onmogelijk zolang je ervoor gaat!”. Als tip geeft ze nog mee om in te zetten op moderne technologie. Ze deed al promo via influencers, maar ook op Snapchat en TikTok werd ze al snel een hype. Martika ontwikkelde ook haar eigen app voor de verkoop, de app TIKA. Ze verkoopt haar lekkers ook bij lokale winkels én begin december opende ze pas haar eigen zaak op ’t Eilandje. Martika heeft nog meer talenten: haar zangtalent komt van pas op TikTok, maar intussen wenkt ook een televisiecarrière want ze kondigde zopas een rol aan in een nieuwe fictiereeks op VRT Max.

·       BorgerRookie (jong talent): Mohamed Amin Chaib 

Auteur van het boek “Aanslag op het hart”. De wereld leerde zijn broer kennen als de IS-terrorist die in een video de aanslagen in België opeiste en vervolgens een man executeerde. Zes jaar later ging Mohamed Amin Chaib in een boek op zoek naar het antwoord op de vraag waarom zijn broer Hicham van een goedlachse bakker evolueerde naar een kille moordenaar. Vanuit zijn expertise en ervaring in de moskee (islamdeskundige), het onderwijs (docent KdG) en jeugdwerk (voorzitter jeugdvereniging De Palmboom) benoemt hij de problemen én reikt hij handvaten aan.

·       BorgerBende (topteam): Moving Ground 

Moving Ground is een artistieke jongerenorganisatie gestart aan het Terloplein. Ondertussen hebben ze hun werking verplaatst naar Muziekcentrum Trix. Evelyne Vanhecke werkt bij wijze van spreken dag en nacht door om een fijn aanbod te voorzien voor kinderen en jongeren op en rond het Terloplein en Trix.

·       BorgerMondo (internationale bekendheid): Yassine Atari 

Yassine Atari heeft misschien wel een nieuw type reporter uitgevonden. Hij slaagt erin humanitaire crisissen in pakkende beelden te capteren. De jonge gast uit Borgerhout cruist als een soort dark nomad op de motor of in een 'op de kop getikte' tuktuk naar plekken waar de media weinig verschijnen. Het begon allemaal in een Syrisch vluchtelingenkamp tijdens een inleefreis met jongeren uit Borgerhout. Ondertussen bracht hij verslag uit in Nepal, de Filipijnen, Myanmar en recent nog in Pakistan na een overstromingsramp. Maar evengoed trok hij naar Verviers om de zwaarst getroffen Belgen aan het woord te laten. Yassine maakte al meerdere reportages samen met Rudi Vranckx. De pastel pasjimnasjaal van Vranckx zal ongetwijfeld naadloos opgevolgd worden door de zwarte bandana en combatoutfit van Yassine. De (Vlaamse) journalistiek is klaar voor de toekomst.

·       BorgerBelg (nationale bekendheid): Reuzen vzw 

Een monument in Borgerhout zijn de Reuskens van Borgerhout.Dit jaar lieten ze ook op nationaal vlak van zich horen en sleepte ze met hun Reuzenstoet een Ultima-prijs in de wacht in de categorie Roerend en Immaterieel Erfgoed. De Reuzen vzw is er in geslaagd een traditie die meer dan 300 jaar oud is weer superhip gemaakt: jong en oud, bewoners, scholen en verenigingen, iedereen doet mee en heel wat organisaties maakten al samen een eigen reus.

·       BorgerBeeldig (mooimaker): De Wereld van Rayaan  

De Wereld van Rayaan is een toporganisatie met powervrouwen Nadia & Dorothée aan het roer. Elke dag opnieuw zetten ze zich met hart en ziel in om een toegankelijk vrijetijdsaanbod te kunnen aanbieden aan kinderen en jongeren met autisme spectrum stoornis (ASS). Alsof het nog niet genoeg is om zélf een aanbod te voorzien, zetten ze zich ook in om het openbaar domein inclusiever te maken en om andere organisaties te helpen inclusiever te kunnen werken. Zo werden recent samenwerkingen opgestart met Borgerhoutse sportclubs. Met de winter in aantocht gingen jongeren van WVR samen sjaals breien met Borgerhoutse senioren om daklozen een warme winter te bezorgen.

·       BorgerGoud (lifetime achievement): Joost Sierens

Joost werd 60 en zijn Carrefour op de Turnhoutsebaan 40, samen 100 jaar. Maar Joost is veel meer dan dat: de drijvende kracht achter winkeliersvereniging Boho2140, hij werkt mee de ziel uit zijn lijf voor evenementen als Borgerrio, Reuzenstoet en Ramadanmarkt, sponsort lokale initiatieven en geeft kansen aan jonge lokale ondernemers door hun producten aan te bieden in hun winkel.

Meer info op: www.borgerhout.be

Beelden hieronder zijn, mits copyrightvermelding Dries Luyten, vrij te gebruiken. Downloaden kan ook via https://we.tl/t-6bHPI9yFK0. ​


 

Steve Faes Sport & social media, District Borgerhout

 

 

Over Communicatie Borgerhout

Alles wat bruist, borrelt en bougeert in Borgerhout, vind je hier. Districtsnieuws vers voor de pers.

Borgerhout is één van de 9 districten van stad Antwerpen. In het districtshuis op het Moorkensplein vind je op het gelijkvloers het stadsloket, en op de eerste verdieping de districtsdiensten (sport, cultuur, wijkwerking & participatie, senioren, borgerbouwers, groen & openbaar domein en communicatie). De jeugddienst ontdek je op Spoor Oost aan Noordersingel 40, 2140 Borgerhout. 

In deze newsroom vind je de persberichten die district Borgerhout uitstuurt én een aantal mooie beelden die in ons district genomen zijn. Het staat je vrij deze in je nieuwsberichten over Borgerhout te gebruiken, mits vermelding van copyright.    

Op www.borgerhout.be lees je nog meer nieuws over het district en vind je informatie per beleidsdomein. Volg district Borgerhout ook op sociale media. Klik rechts op de logo's voor FB en IG. 


Communicatie Borgerhout
Moorkensplein 1
2140 Borgerhout