Skip to Content
District Borgerhout opent monumentale Reuskenstrommel op Vinçotteplein waarop je mag spelen

District Borgerhout opent monumentale Reuskenstrommel op Vinçotteplein waarop je mag spelen

Persbericht 17/01/2022

Het district koos voor een bespeelbaar kunstwerk in plaats van een doorsnee speeltuig voor het Vinçotteplein in het centrum van Borgerhout. Het monumentale kunstwerk legde een lang traject af van tests en keuringen. Afgelopen weekend werd de Reuskenstrommel opengesteld voor de buurt en kinderen kunnen er nu naar hartenlust op spelen.

Een eyecatcher voor de buurt

Het district wilde een kunstzinnige ingreep in de openbare ruimte realiseren, maar wel eentje die de buurt ook echt samenbrengt en met een knipoog naar de geschiedenis van Borgerhout. Het district schreef daarom een opdracht uit en de Reuskenstrommel werd het winnende ontwerp. Het ontwerp werd ingediend door Format architecten en uitgevoerd door Blowups Reclame Objecten BV.

Het is een hedendaags object geworden dat uitnodigt tot spelplezier én het is een ware ‘eyecatcher’ voor de buurt. De trommel valt op en trekt mensen aan om er elkaar te ontmoeten. Kinderen kunnen erop klauteren, glijden en balanceren. Het kunstwerk bevat verwijzingen naar de geschiedenis en tradities in Borgerhout. De ‘Reuskenstrommel’ is immers geïnspireerd op zowel het reuzenverhaal als de reuzenstoet van Borgerhout.

De Reuskens blijven inspireren

Sinds 1712 kent Borgerhout een jaarlijkse traditie van een stoet met de vier Reuskens: Reus, Reuzin, Kinnebaba en Dolfijn. Aanvankelijk dienden ze als opluistering van de kermis, maar inmiddels is de reuzenstoet uitgegroeid tot een jaarlijks feest voor groot en klein. In de stoet wandelen reuzen mee, gemaakt door scholen, buurtgroepen en clubs uit Borgerhout. Op de zijkant van de trommel staan de vier Borgerhoutse reuskens afgebeeld in de huisstijl van de Reuzen vzw die ontworpen werd door Borgerhoutse vormgevers Oeyen & Winters.

De grootte van de trommel verwijst natuurlijk naar de reuzen zelf. De trommel als muziekinstrument verwijst naar het uitbundig feesten tijdens de eeuwenoude reuzenstoet. Waar muziek gespeeld wordt, komen mensen samen. De trommel is bovendien ook beschilderd in de kleuren van de vlag van Borgerhout: wit, groen en rood. Naast de trommel staan ook nog reuzegrote trommelstokken, het zijn evenwichtsbalken en een klimrek. Het geheel werd afgewerkt met speelzand als valdemping.

Districtsburgemeester Marij Preneel besluit: “De buurt kijkt al lang uit naar de beloofde speelkunst op het Vinçotteplein. Het lange wachten wordt nu beloond. Naast een voetbalveld, en een heus bos vind je op het plein nu ook een reuzeleuke trommel.”

Ellen De Schutter Projectcoördinator publieke ruimte, District Borgerhout

 

Copyright beelden: district Borgerhout

Over Communicatie Borgerhout

Alles wat bruist, borrelt en bougeert in Borgerhout, vind je hier. Districtsnieuws vers voor de pers.

Borgerhout is één van de 9 districten van stad Antwerpen. In het districtshuis op het Moorkensplein vind je op het gelijkvloers het stadsloket, en op de eerste verdieping de districtsdiensten (sport, cultuur, wijkwerking & participatie, senioren, borgerbouwers, groen & openbaar domein en communicatie). De jeugddienst ontdek je op Spoor Oost aan Noordersingel 40, 2140 Borgerhout. 

In deze newsroom vind je de persberichten die district Borgerhout uitstuurt én een aantal mooie beelden die in ons district genomen zijn. Het staat je vrij deze in je nieuwsberichten over Borgerhout te gebruiken, mits vermelding van copyright.    

Op www.borgerhout.be lees je nog meer nieuws over het district en vind je informatie per beleidsdomein. Volg district Borgerhout ook op sociale media. Klik rechts op de logo's voor FB en IG. 


Communicatie Borgerhout
Moorkensplein 1
2140 Borgerhout