Drie nieuwe Groeistraten na Groeidag in Borgerhout

Drie nieuwe Groeistraten na Groeidag in Borgerhout

Persbericht 25/04/2024

Zaterdag 20 april was het weer Groeidag in Borgerhout. Ondanks het wisselvallige weer gingen bewoners van drie straten enthousiast aan de slag met een ‘Groeistraat’: namelijk in de Appelstraat, de Van Der Keilenstraat en de Zegelstraat.

District Borgerhout zet in op aangename buurten met meer groen en water. Zo organiseert het district in april en oktober de Groeidagen. Dat doen ze samen met Klimplant vzw. Tijdens deze dagen kunnen bewoners zelf een geveltuin aanleggen, samen hun straat vergroenen of alles eens grondig opruimen en poetsen. 

Tijdens deze editie van de Groeidag konden Borgerhoutse straten zich kandidaat stellen om 1 van de 3 Groeistraten te winnen. Bij een Groeistraat slaan bewoners van minstens 15 huisnummers de handen in elkaar om samen zoveel mogelijk geveltuinen aan te leggen, buurtbomen te adopteren, groenslingers en klimhulpen aan te vragen en regentonnen te installeren. Het district ondersteunt hen met teelaarde, plantjes, poetsmateriaal en een ervaren helper. De drie uitverkoren straten waren de Appelstraat, de Van Der Keilenstraat en de Zegelstraat.

Olga Isaeva deed de aanvraag van de Groeidag voor de Appelstraat:

"Ondertussen wonen mijn man, onze peuter en ik twee jaar in de Appelstraat. Vorig jaar hebben we voor ons huis een geveltuin aangelegd, en regelmatig krijg ik complimenten van voorbijgangers daarover. Daarom twijfelde ik niet om een Groeistraat aan te vragen. Ik ben persoonlijk langs alle buren gegaan om te peilen wie er mee wilde doen. Het resultaat? Een flink aantal enthousiaste deelnemers, toffe begeleiding vanuit het district en heel veel leuke contacten met mijn buren. Hoewel we nog volop bezig zijn, ben ik nu al trots op wat we hebben bereikt."

In de Van Der Keilenstraat zetten Timothy Roes en Veronique Cox ondanks een regenbui hun buren aan het werk:

"Samen met buren Koen en Greet nemen we het voortouw om onze straat groener te maken. Dit draagt bij aan de leefbaarheid, iets wat we erg belangrijk vinden voor onze kinderen. Elke mogelijkheid die het district biedt om te vergroenen, omarmen we met veel enthousiasme. Ons doel? Alle buren aanmoedigen om mee te doen. Door het goede voorbeeld te geven, hopen we de Van Der Keilenstraat langzaam maar zeker om te toveren tot een groene stadsjungle."

Machteld De Ryck, medewerker van ‘t Werkhuys, is de verantwoordelijke van de Groeidag in de Zegelstraat.

“De Zegelstraat is een beetje een verloren hoek in Borgerhout. Als ‘t Werkhuys nemen we met veel plezier het initiatief om samen met onze buren de straat groener en gastvrijer te maken. We zijn een ontmoetingsplek voor de buurt en we willen de gezellige sfeer van onze binnentuin graag doortrekken naar de gevels aan de straatkant. Groen in de stad is van groot belang, en het contact met de andere bewoners is net zo waardevol. Van de Zegelstraat stap voor stap een gezellig groene straat maken, daar gaan we voor. En daar helpt het Groeistraat-initiatief zeker bij.”

Als inwoner kan je ook doorheen het jaar en niet alleen op een Groeidag een actie aanvragen. District Borgerhout ondersteunt via ‘Borgerbouwers’ inwoners met kleinschalige straatacties die zorgen voor meer groen, minder verharding en betere opvang van regenwater. Via www.borgerhout.be/borgerbouwers kan men alle mogelijkheden terugvinden.

Wat zit er inbegrepen in een Groeistraat?

  • Poetsmateriaal
  • Klimhulpen
  • Groenslingers 
  • Klimplanten 
  • Regenton(nen)
  • Plantjes voor geveltuin
  • Bigbag potgrond 1000 liter geleverd in je straat
  • Een plantenpakket voor je buurtboom
  • Handige helpers

Bewoners die ook kans willen maken op een ‘Groeistraat’ kunnen zich kandidaat stellen voor de volgende Groeidag op 19 oktober 2024. 

Nele Taminau Wijkcoördinator, District Borgerhout
Mariam El Osri Districtsburgemeester. Bevoegd voor wijkoverleg, sport, middenstand, lokale economie, burgerlijke stand, District Borgerhout

De pers mag de foto's gebruiken in functie van berichtgeving over de Groeidag en met uitdrukkelijke vermelding copyright ©Wim Hadermann.

 

 

 

 

 

 

 

Over Communicatie Borgerhout

Alles wat bruist, borrelt en bougeert in Borgerhout, vind je hier. Districtsnieuws vers voor de pers.

Borgerhout is één van de 9 districten van stad Antwerpen. In het districtshuis op het Moorkensplein vind je op het gelijkvloers het stadsloket, en op de eerste verdieping de districtsdiensten (sport, cultuur, wijkwerking & participatie, senioren, borgerbouwers, groen & openbaar domein en communicatie). De jeugddienst ontdek je op Spoor Oost aan Noordersingel 40, 2140 Borgerhout. 

In deze newsroom vind je de persberichten die district Borgerhout uitstuurt én een aantal mooie beelden die in ons district genomen zijn. Het staat je vrij deze in je nieuwsberichten over Borgerhout te gebruiken, mits vermelding van copyright.    

Op www.borgerhout.be lees je nog meer nieuws over het district en vind je informatie per beleidsdomein. Volg district Borgerhout ook op sociale media. Klik rechts op de logo's voor FB en IG. 


Communicatie Borgerhout
Moorkensplein 1
2140 Borgerhout