Gemeenschapsgevoel in bloei tijdens Borgerhoutse Groeidag

Gemeenschapsgevoel in bloei tijdens Borgerhoutse Groeidag

Persbericht 23/10/2023

Zaterdag 21 oktober was het weer Groeidag in Borgerhout. Ook tijdens deze editie bundelden buurtbewoners hun krachten om de Borgerhoutse straten te verfraaien. Dat leverde mooie resultaten en getuigenissen op van bewoners.

District Borgerhout zet in op aangename buurten met meer groen en water. Zo organiseert het district in april en oktober de Groeidagen. Dat deden ze samen met Klimplant vzw. Tijdens deze dagen kunnen bewoners zelf een geveltuin aanleggen, samen hun straat vergroenen of alles eens grondig te poetsen. 

Ali uit de Langstraat nam eerder al deel aan de Groeidag, maar deed voor de eerste keer zelf de aanvraag bij district Borgerhout. Dat ging verrassend vlot, vertelt hij:

Ali Bouazza (c)Wim Hadermann
Ali Bouazza (c)Wim Hadermann
“De aanvraag kost weinig moeite én het levert veel op. Samen met mijn buren vind ik het belangrijk om te werken aan de uitstraling en vergroening van onze buurt. We zijn fier op de Langstraat en dat hebben we getoond door ook een buurtfeest en speelstraat te organiseren tijdens de Groeidag.”

Bij een Groeistraat slaan verschillende bewoners de handen in elkaar om samen zoveel mogelijk geveltuinen aan te leggen, buurtbomen te adopteren, groenslingers en klimhulpen aan te vragen en regentonnen te installeren. Het district ondersteunt hen met teelaarde, plantjes en ervaren helpers. 

Abdelmajid woont aan het Vinçotteplein en nam met enkele buren het initiatief om een Groeistraat aan te vragen en is erg enthousiast:

Abdelmajid Bouzambou (c)Wim Hadermann
Abdelmajid Bouzambou (c)Wim Hadermann
“Tijdens de Groeidag heb ik samen met jonge kinderen uit de buurt het plein op een speelse manier schoongemaakt. Als we onze kinderen het belang van opruimen kunnen bijbrengen, ziet de toekomst van onze wijk er veelbelovend uit.”

Sinds 2019 ondersteunt District Borgerhout via ‘Borgerbouwers’ inwoners met kleinschalige straatacties die zorgen voor meer groen, minder verharding en betere opvang van regenwater. Als inwoner kan je ook doorheen het jaar en niet alleen op een Groeidag een actie aanvragen. Via www.borgerhout.be/borgerbouwers kan je alle mogelijkheden terugvinden.

Annelies uit de René Carelsstraat nam met haar buurtnetwerk het initiatief om tijdens de Groeidag bloembollen te planten op de Luitenant Lippenslaan. Deze bloembollen kochten ze aan met het budget van hun Wijklabo, dat is een participatieproject van het district. De wijk zet hoog in op vergroening.

Annelies Boerema (c)Wim Hadermann
Annelies Boerema (c)Wim Hadermann
“Het belang van een Groeidag mag niet onderschat worden. Buren komen naar buiten, worden nieuwsgierig en slaan een praatje. Dat is van onschatbare waarde voor het gemeenschapsgevoel.”

Lees de ervaringen van Ali, Abdelmajid en Annelies verder op www.borgerhout.be


De pers mag de foto's gebruiken in functie van berichtgeving over de Groeidag en met uitdrukkelijke vermelding copyright ©Wim Hadermann.

 

Mariam El Osri Districtsburgemeester. Bevoegd voor wijkoverleg, sport, middenstand, lokale economie, burgerlijke stand, District Borgerhout
Stephanie Sukandar Deskundige bewonersparticipatie, District Borgerhout

 

Over Communicatie Borgerhout

Alles wat bruist, borrelt en bougeert in Borgerhout, vind je hier. Districtsnieuws vers voor de pers.

Borgerhout is één van de 9 districten van stad Antwerpen. In het districtshuis op het Moorkensplein vind je op het gelijkvloers het stadsloket, en op de eerste verdieping de districtsdiensten (sport, cultuur, wijkwerking & participatie, senioren, borgerbouwers, groen & openbaar domein en communicatie). De jeugddienst ontdek je op Spoor Oost aan Noordersingel 40, 2140 Borgerhout. 

In deze newsroom vind je de persberichten die district Borgerhout uitstuurt én een aantal mooie beelden die in ons district genomen zijn. Het staat je vrij deze in je nieuwsberichten over Borgerhout te gebruiken, mits vermelding van copyright.    

Op www.borgerhout.be lees je nog meer nieuws over het district en vind je informatie per beleidsdomein. Volg district Borgerhout ook op sociale media. Klik rechts op de logo's voor FB en IG. 


Communicatie Borgerhout
Moorkensplein 1
2140 Borgerhout