Skip to Content
Jongeren stellen verbetersuggesties voor aan Borgerhoutse bib na Black History Month

Jongeren stellen verbetersuggesties voor aan Borgerhoutse bib na Black History Month

Persbericht 15/06/2022

Vier geëngageerde studenten werden in maart 2022, tijdens Black History Month, residenten in bib Vrede in Borgerhout. De Borgerhoutse cultuurwerking liet de studenten de werking en collectie van de bibliotheek onder de loep te nemen. De studenten gingen na of de bib ook een open huis is voor Borgerhoutenaren uit de zwarte gemeenschap. Het streefdoel is een inclusieve bib die Borgerhoutenaren samenbrengt. Hun bevindingen werden zopas voorgesteld.

Residentie

Gedurende drie maanden leerden Patricia Da Costa, Cheikh Niang, Michaëla Nyanguile en Foday Sumah de medewerkers, collectie en werking van bib Vrede goed kennen. Ze bekeken kritisch de aanwezige (kinder)boeken, strips en dvd’s. Ontbraken er belangrijke titels, stonden er ongepaste boeken in de rekken of moest er duiding gegeven worden bij sommige exemplaren? Ook analyseerden ze de activiteiten en communicatie. De Borgerhoutse cultuurwerking heeft als missie om de bibliotheekbeleving, maar ook het erfgoedverhaal inclusiever te maken. Erfgoed- en cultuurbeleving moet mensen verbinden en niet verdelen. Daarom loopt ook het project ‘Littekens van Borgerhout’ dat een dialoog op gang wil brengen over gevoelig erfgoed in het straatbeeld.

Presentatie

Eind mei stelden de residenten hun bevindingen voor aan buurtbewoners, tijdens een avond vol poëzie en Afrikaanse vertellingen. De resultaten waren overwegend positief: bib Vrede heeft al best een divers aanbod van boeken, zeker bij de kinderafdeling, maar die blijven nog te vaak verscholen in de rekken. En in de grote collectie anderstalige prentenboeken ontbreken nog talen die veel in de wijk gesproken worden, zoals Twi, Wolof en Bambara.

Vertelpop Adama

Daarnaast ontwierpen de residenten een bladwijzer met leessuggesties en een vertelpop, ‘Adama’. Kinderen uit de buurt kunnen kennismaken met Adama tijdens Leeslekker, het wekelijks gratis voorleesuurtje van de bib. In de toekomst werken ze nog een lespakket rond Adama uit, zodat leerlingen lager onderwijs leren over Afrikaanse vertellingen en dekolonisatie.

Op de publieksavond was ook districtsschepen voor cultuur Aïssatou Cissé aanwezig. Haar reactie:

“Het traject dat de jonge residenten gelopen hebben was indrukwekkend. Ze deden dit naast hun studies en stelden acties voor die ik alleen maar kan toejuichen. Dit zijn concrete suggesties om de bib verder te ontwikkelen tot een ontmoetingsplek die de dialoog tussen mensen en gemeenschappen in Borgerhout levendig houdt. Dit is dan ook niet het eindpunt, maar net een start om iedereen zich nog meer thuis te laten voelen in ons district.”

Iedereen is welkom in bib Vrede om zich te laten inspireren door de leessuggesties van Patricia, Cheikh, Michaëla en Foday of het volgende voorleesmomentje mee te pikken met Adama op woensdag 22 juni om 14.30 uur, In bib Vrede: Moorkensplein 19, 2140 Borgerhout.

Meer info over het traject en de activiteiten:  https://www.bibvrede.be/

Meer info over Littekens: www.borgerhoutbewaart.be


Astrid Thoné Vrijetijdscoördinator, District Borgerhout
Aïssatou Cissé Districtsschepen voor cultuur, communicatie, mobiliteit, feestelijkheden en dierenwelzijn, District Borgerhout

De pers mag onderstaande foto's gebruiken mits vermelding copyright: ​ ©Nneka Odigwe Gomez

 

 

 

Over Communicatie Borgerhout

Alles wat bruist, borrelt en bougeert in Borgerhout, vind je hier. Districtsnieuws vers voor de pers.

Borgerhout is één van de 9 districten van stad Antwerpen. In het districtshuis op het Moorkensplein vind je op het gelijkvloers het stadsloket, en op de eerste verdieping de districtsdiensten (sport, cultuur, wijkwerking & participatie, senioren, borgerbouwers, groen & openbaar domein en communicatie). De jeugddienst ontdek je op Spoor Oost aan Noordersingel 40, 2140 Borgerhout. 

In deze newsroom vind je de persberichten die district Borgerhout uitstuurt én een aantal mooie beelden die in ons district genomen zijn. Het staat je vrij deze in je nieuwsberichten over Borgerhout te gebruiken, mits vermelding van copyright.    

Op www.borgerhout.be lees je nog meer nieuws over het district en vind je informatie per beleidsdomein. Volg district Borgerhout ook op sociale media. Klik rechts op de logo's voor FB en IG. 


Communicatie Borgerhout
Moorkensplein 1
2140 Borgerhout