Kinderen maken zelf theater en beestig ‘Bestiarium’ voor de Borgerhoutse Kunstendag voor Kinderen

Kinderen maken zelf theater en beestig ‘Bestiarium’ voor de Borgerhoutse Kunstendag voor Kinderen

Persbericht 16/11/2023


​Op zondag 19 november vindt de Kunstendag voor Kinderen plaats. De initiatiefnemers voor de Borgerhoutse Kunstendag zijn een sterke tandem van culturele, sociale, jeugd- en onderwijspartners. De activiteiten vinden plaats op en rond het Terloplein: in Rataplan, LIGO Antwerpen, KRAS Borgerhout, buurthuis Zermatt, theaterwerkplaats Matterhorn en in de Kwekerijstraat. Op het programma staan meer dan 20 activiteiten: een muzikale voorstelling, artistieke workshops en prikkelende installaties. Met het aanbod willen de organisatoren een divers publiek bereiken en drempels wegnemen. Het programma is volledig gratis voor bezoekers.

Theater en Bestiarium maken

De Borgerhoutse Kunstendag voor Kinderen biedt een breed programma voor kinderen tussen 3 en 12 jaar en hun (groot)ouders. Cultuurpartners uit de onmiddellijke omgeving werken met veel enthousiasme mee aan dit gratis festival. Zo gaat Theatergezelschap Laika in aanloop naar de Kunstendag aan de slag met een 4de leerjaar van basisschool Het Talent. Deze klas is een week lang op residentie in Theaterwerkplaats Matterhorn. Het resultaat tonen ze op de Kunstendag. ​ Theatermaker Aminata Demba vertelt:

“Samen met de kinderen ga ik met Nyiragasigwa Hens en Yorrit De Bakker een week lang werken en creëren. Deze unieke ervaring stimuleert de verbeelding en emotionele ontwikkeling van de kinderen en komt de klasdynamiek ten goede.”

Meer info over Theaterstorm vind je hier: https://www.laika.be/NL/theaterstorm.

Sering vzw neemt je mee in de wondere wereld van Mevrouw Noah. Terwijl Meneer Noah aan een boot timmert, naait Mevrouw Noah een jas met diepe zakken om alle dieren mee te nemen die Meneer Noah vervelend vindt, de fantasiedieren. Rebecca Huys, artistiek begeleider, legt uit:

“We knutselen met de kinderen fantasiewezens die voor onbepaalde tijd op de wereld lopen, vliegen, schuifelen, zwemmen,...De leukste wezens verzamelen we in een Bestiarium, een boek vol fabeldieren. Ook na de Kunstendag organiseren we nog verschillende sessies om een wezen in klei te maken voor in ons grote fabeldierenboek.”

Meer info over het Bestiarium vind je hier: https://sering.be/het-wildernis-bestiarium/.

Een breed gedragen samenwerking, een divers publiek

De verschillende partners nemen gerichte acties om een divers publiek toe te leiden naar de Kunstendag voor Kinderen. Samen bundelen ze de krachten om zoveel mogelijk Borgerhoutse kinderen en hun ouders te laten kennismaken met kunst en cultuur Anderstalige nieuwkomers worden betrokken via LIGO Antwerpen en oudergroepen van buurtscholen via de publiekswerker van Rataplan. Ook jeugdorganisaties bezoeken samen de Kunstendag voor Kinderen. Zo verkleinen de initiatiefnemers de drempels tot cultuurparticipatie. Aïssatou Cissé, districtsschepen voor cultuur, besluit:

“De samenwerkingen tussen sociale, culturele, onderwijs -en jeugdorganisaties zit verweven in het DNA van de Borgerhoutse Kunstendag. Dat zien we telkens aan het brede aanbod én publieksbereik. Kunstendag voor Kinderen gaat door in heel Vlaanderen, ​ maar weinigen slagen erin om zo’n divers publiek te bereiken. Daar ben ik zeer fier op. In Borgerhout blijven we toegewijd aan het bevorderen van laagdrempelige cultuuraanbod voor jongeren en kinderen, met als doel een inclusieve culturele omgeving te creëren waarin zij kunnen genieten van diverse artistieke ervaringen.”

Praktisch

  • Kunstendag voor Kinderen.
  • Kinderen van 3 tot 12 jaar met hun ouders.
  • Gratis kinderopvang voor 1- tot 3-jarigen.
  • Zondag 19 november van 12.30 uur tot 17 uur.
  • Kinderkunstenstraat, Kwekerijstraat, 2140 Borgerhout.
  • Gratis, maar voor sommige activiteiten moet je een gratis ticketje reserveren aan het dagloket in de Kwekerijstraat vanaf 12.30 uur.
  • Het volledige programma is online te vinden via https://rataplanvzw.be

 

De Kunstendag is een samenwerking van Rataplan, LIGO Antwerpen, bib Vrede, District Borgerhout, KRAS Borgerhout, Gezondheidskiosk, Jeugddienst Borgerhout, Internationaal Comité, Sering, Laika, Pleinhuis Zermatt, Huis van het Kind Borgerhout, Buurtwerk Borgerbaan, Logo Antwerpen en de Muziekmozaïek.

 

Pers mag onderstaande foto's gebruiken voor berichtgeving over de Borgerhoutse Kunstendag voor Kinderen met vermelding van copyright (c)Victoriano Moreno.

Ben Duchateau Cultuurantenne, District Borgerhout
Aïssatou Cissé Districtsschepen voor cultuur, communicatie, mobiliteit, feestelijkheden en dierenwelzijn, District Borgerhout

 

 

Over Communicatie Borgerhout

Alles wat bruist, borrelt en bougeert in Borgerhout, vind je hier. Districtsnieuws vers voor de pers.

Borgerhout is één van de 9 districten van stad Antwerpen. In het districtshuis op het Moorkensplein vind je op het gelijkvloers het stadsloket, en op de eerste verdieping de districtsdiensten (sport, cultuur, wijkwerking & participatie, senioren, borgerbouwers, groen & openbaar domein en communicatie). De jeugddienst ontdek je op Spoor Oost aan Noordersingel 40, 2140 Borgerhout. 

In deze newsroom vind je de persberichten die district Borgerhout uitstuurt én een aantal mooie beelden die in ons district genomen zijn. Het staat je vrij deze in je nieuwsberichten over Borgerhout te gebruiken, mits vermelding van copyright.    

Op www.borgerhout.be lees je nog meer nieuws over het district en vind je informatie per beleidsdomein. Volg district Borgerhout ook op sociale media. Klik rechts op de logo's voor FB en IG. 


Communicatie Borgerhout
Moorkensplein 1
2140 Borgerhout