Meer dan 200 Borgerhoutenaren ontharden hun buurt samen met buren

Meer dan 200 Borgerhoutenaren ontharden hun buurt samen met buren

Persbericht 25/04/2023

Zaterdag 22 april vond de 6de editie van de Borgerhoutse Groeidag plaats. Tijdens de Groeidag kunnen bewoners tegels wippen, geveltuintjes aanleggen, poetsen en aanplanten. Dat kan alleen, met de buren of zelfs met de hele wijk. Resultaat? Meer dan 2000 plantjes werden uitgedeeld, er namen 23 Groeistraten deel, goed voor ruim 200 deelnemers die het regenweer trotseerden.

Klimaatbestendige buurten

District Borgerhout zet in op aangename buurten met meer groen en water. Zo groeit Borgerhout mee met het klimaat. Daarom organiseert het district in april en oktober steeds de Groeidagen, in samenwerking met Klimplant vzw. Op deze dagen kunnen bewoners zelf een geveltuintje aanleggen, samen straten vergroenen of alles eens grondig poetsen.

Bij een Groeistraat slaan verschillende bewoners de handen in elkaar om zoveel mogelijk geveltuinen aan te leggen, buurtbomen te adopteren, groenslingers en klimhulpen aan te vragen en regentonnen te installeren. Het district staat hen bij met teelaarde, plantjes en ervaren helpers.

Ondertussen leeft de Groeidag onder buurtbewoners. Ze organiseren na het harde werk ook samen straatfeestjes in de buurt. Bewoners beginnen zich ook te organiseren in grotere groep. Zo is 'De Groene Delta' al enkele jaren een vaste waarde in de buurt rond de Kroonstraat. Ook de bewoners achter Wijklabo ‘Betere Buurt’ zijn met velen enthousiast aan het vergroenen. Dit Wijklabo loopt van de tuinwijk tot de Schans, in Borgerhout extra muros. Ontharden/vergroenen is één van de vijf thema’s waarop ze inzetten. Zij gingen afgelopen zaterdag aan de slag met beplanting, deden een buurtpoetsactie én sloten af met een burendrink.

Groenere Bakkerstraat

De Bakkerstraat werd door district Borgerhout heraangelegd en ook tijdens de Groeidag geopend. Dat maakte van dit weekend het ideale moment om de straat meteen te vergroenen. De bewoners van de Bakkerstraat kregen dus een drankje en plantjes aangeboden om de opening van hun straat te vieren. De straat werd verkeersveiliger aangelegd met verkeersplateaus en kreeg maar liefst 13 nieuwe bomen. Bij elke heraanleg legt het district Borgerhout ondergronds zo veel mogelijk geveltuinen aan. Bewoners die wensen te vergroenen kunnen daarna aan de slag met hun eigen geveltuin. Zo is een vernieuwde straat sowieso sneller groen en kunnen bewoners genieten van elkaars geveltuinen.

Verbinding tussen buren

Districtsschepen voor wijkwerking, Mariam El Osri, vertelt enthousiast:

“Keer op keer blijven bewoners zich inschrijven voor de Groeidagen. Het doet deugd te zien dat we de Borgerhoutenaar kunnen overtuigen van het belang van ontharding en vergroening. Zo kunnen bewoners ook na hun inspanningen een straatfeest organiseren met ondersteuning van het district. Deze dagen zorgen ook voor de nodige verbinding tussen mensen. Wie een Groeistraat of Straatfeest organiseert krijgt ook een herbruikbare vlaggenlijn. Buren die de zorg op hen nemen voor een plantvak of buurtboom krijgen een houten plantenprikker om dit kenbaar te maken in de buurt. Zo blijft hun deelname ook na de Groeidag zichtbaar in het straatbeeld.”

Sinds 2019 ondersteunt district Borgerhout via ‘Borgerbouwers’ inwoners met kleinschalige straatacties die zorgen voor meer groen, minder verharding en betere opvang van regenwater in Borgerhoutse straten. Als inwoner kan je dus ook doorheen het jaar en niet alleen op een Groeidag een actie aanvragen. Via deze link kan je alle mogelijkheden terugvinden of via www.borgerhout.be/borgerbouwers.

 

Een fotoverslag is onderaan toegveogd. De pers mag alle foto's gebruiken mits uitdrukkelijke vermelding copyright (c)Wim Hadermann.


Stephanie Sukandar Deskundige bewonersparticipatie, District Borgerhout
Mariam El Osri Districtsburgemeester. Bevoegd voor wijkoverleg, sport, middenstand, lokale economie, burgerlijke stand, District Borgerhout

 

Over Communicatie Borgerhout

Alles wat bruist, borrelt en bougeert in Borgerhout, vind je hier. Districtsnieuws vers voor de pers.

Borgerhout is één van de 9 districten van stad Antwerpen. In het districtshuis op het Moorkensplein vind je op het gelijkvloers het stadsloket, en op de eerste verdieping de districtsdiensten (sport, cultuur, wijkwerking & participatie, senioren, borgerbouwers, groen & openbaar domein en communicatie). De jeugddienst ontdek je op Spoor Oost aan Noordersingel 40, 2140 Borgerhout. 

In deze newsroom vind je de persberichten die district Borgerhout uitstuurt én een aantal mooie beelden die in ons district genomen zijn. Het staat je vrij deze in je nieuwsberichten over Borgerhout te gebruiken, mits vermelding van copyright.    

Op www.borgerhout.be lees je nog meer nieuws over het district en vind je informatie per beleidsdomein. Volg district Borgerhout ook op sociale media. Klik rechts op de logo's voor FB en IG. 


Communicatie Borgerhout
Moorkensplein 1
2140 Borgerhout