Mei Plasticvrij: meer dan 1800 Borgerhoutenaars gebruiken nu een herbruikbare BOHO-winkeltas.

Mei Plasticvrij: meer dan 1800 Borgerhoutenaars gebruiken nu een herbruikbare BOHO-winkeltas.

Persbericht 24/05/2024

Elk jaar opnieuw zet de handelaarsvereniging BOHO 2140 in samenwerking met het district Borgerhout en Ecofest zich in de maand mei in om Borgerhoutse winkeliers en klanten te sensibiliseren rond het gebruik van wegwerpplastic. Tijdens Mei Plasticvrij is er telkens een communicatiecampagne bij de winkeliers en klanten worden gestimuleerd om herbruikbare winkeltassen te gebruiken.

80 keer minder impact op het milieu

Voor de herbruikbare winkeltassen werd gekozen voor het duurzaamste model. De switch werd gemaakt van katoen naar polyester, wat veel duurzamer is want ze hebben maar liefst 80 keer minder impact op het milieu dan de katoenen versie.

Tijdens verschillende winkeldagen werden klanten aangesproken op drukke plaatsen als de Turnhoutsebaan en de Gitschotellei. ​ Zij werden hierbij geïnformeerd over het gebruik van plastic tassen. Wie zijn wegwerpplastic zakjes inleverde kreeg een mooie herbruikbare BOHO-winkeltas in de plaats. Wie al een herbruikbare tas gebruikte kreeg deze BOHO-winkeltas als beloning.

De Borgerhoutenaars waren enthousiast over het project. Op elke actiedag werden een 300-tal mensen bereikt, met in totaal zo'n 1.800 uitgedeelde hippe herbruikbare BOHO-winkeltassen.

Ook bewoonster Sarah is enthousiast:

"Ik vind het een super initiatief. De zakjes zijn heel handig, mooi, stevig en regenbestendig. Ze vallen ook goed op in mijn overvolle handtas waardoor ik ze vaker gebruik. En met onze Borgerhoutse Reuskens erop voel ik me heel fier om Borgerhoutenaar te zijn als ik ermee rondwandel."

Partner Ecofest vult aan:

“Met onze persoonlijke aanpak hopen we Mei Plasticvrij een duwtje te geven en de herbruikbare tas normaal te maken. Gedragsverandering bij de winkeliers en klanten is hierbij van cruciaal belang, daarom dat een jaarlijkse campagne zo belangrijk is.”

Districtsburgemeester Mariam El Osri, tot slot:

“Plastic, meer bepaald single use, is één van de grootste issues die we hebben wanneer we kijken naar milieuvervuiling. Om die reden hebben we gekozen om, in het kader van Mei Plasticvrij, te werken rond bewustwording bij klanten. Informeren, sensibiliseren en vooral belonen hebben bewezen dat er een mentaliteitswijziging bezig is, maar we moeten nog beter doen als we echt impact willen hebben. Als district kiezen we ervoor om hier op verschillende manieren en op evenementen op in te zetten."
Robby Hermans Deskundige inspraak en participatie Borgerhout, District Borgerhout
Mariam El Osri Districtsburgemeester. Bevoegd voor wijkoverleg, sport, middenstand, lokale economie, burgerlijke stand, District Borgerhout

 

 

 

Over Communicatie Borgerhout

Alles wat bruist, borrelt en bougeert in Borgerhout, vind je hier. Districtsnieuws vers voor de pers.

Borgerhout is één van de 9 districten van stad Antwerpen. In het districtshuis op het Moorkensplein vind je op het gelijkvloers het stadsloket, en op de eerste verdieping de districtsdiensten (sport, cultuur, wijkwerking & participatie, senioren, borgerbouwers, groen & openbaar domein en communicatie). De jeugddienst ontdek je op Spoor Oost aan Noordersingel 40, 2140 Borgerhout. 

In deze newsroom vind je de persberichten die district Borgerhout uitstuurt én een aantal mooie beelden die in ons district genomen zijn. Het staat je vrij deze in je nieuwsberichten over Borgerhout te gebruiken, mits vermelding van copyright.    

Op www.borgerhout.be lees je nog meer nieuws over het district en vind je informatie per beleidsdomein. Volg district Borgerhout ook op sociale media. Klik rechts op de logo's voor FB en IG. 


Communicatie Borgerhout
Moorkensplein 1
2140 Borgerhout