Regentonrevolutie van start in Borgerhout met project 'Borgerwater'

Regentonrevolutie van start in Borgerhout met project 'Borgerwater'

22/03/2024

Vanaf nu kunnen inwoners van Borgerhout in 6 lokale zaken en organisaties een regenton spotten. Het is tevens het startsein van de campagne 'Borgerwater'. Samen met 'Klimplant vzw' en 'Onze Druppel Telt' wil het district inwoners informeren over het installeren van een regenton aan hun voorgevel om zo stedelijk groen op een duurzame manier te bewateren. Er worden 30 regentonnen verdeeld die samen 30 groene gevels én het gevelgroen van de buren van water kunnen voorzien.

Heb jij plaats voor een regenton op de stoep?

De regentonnen zijn al te vinden bij Bar Bob, 't Werkhuys, Rataplan, Bar Brul, Plantbar Jacqueline en de Zwitserse Apotheek. Elk voorzien van een poster met de vraag: 'heb jij plaats voor een regenton op je stoep?'.

Het doel van het project is om dit jaar nog, vanaf de zomer, 30 nieuwe regenwatertonnen te plaatsen aan voorgevels in Borgerhout. Het district biedt deze regentonnen gratis aan, met ondersteuning van 'het fonds voor natuur bij ons' van WWF. Klimplant vzw coördineert de communicatie en Onze Druppel Telt zorgt voor de levering en gratis plaatsing. De regentonnen bevatten ook potgrond en plantjes voor het plantvak bovenop de regenton. Inwoners dragen enkel bij aan de aankoop van de vulautomaat, dat is het koppelstuk tussen regenpijp en regenton. Dat kost 50 euro, maar er is ook een sociaal tarief van 25 euro mogelijk.

Stephanie Sukandar, medewerker Borgerbouwers van district Borgerhout, legt uit:

"Om in aanmerking te komen voor een regenwaterton, zijn er slechts twee voorwaarden. Ten eerste moet je een regenpijp aan de voorgevel hebben en ten tweede moet je stoep minstens 2,10 meter breed zijn."

Districtsburgemeester, Mariam El Osri, vult aan:

"De opkomst van gevelgroen in Borgerhout wordt steeds prominenter, met vele inwoners die zich inzetten om natuur een plek te geven in hun straat. We stimuleren al de aanleg van geveltuinen, klimplanten en groenslingers, want die compenseren het gebrek aan groen en open ruimte. Dat groen moet ook op een duurzame manier water krijgen. Daarom deden we beroep op Klimplant vzw en Onze Druppel Telt om met Borgerwater een heuse regentonrevolutie te starten."

Marlies Lenaerts, van Klimplant vzw, benadrukt nog:

"Gevelplanten en klimplanten zijn niet alleen mooi, ze vangen ook schadelijke stoffen op en dragen bij aan de biodiversiteit. Daarnaast verdampen de planten het water, wat een verkoelend effect heeft op de omgeving."

Rudi Nuytemans, van Onze Druppel Telt, besluit tenslotte:

"Het is absurd om drinkwater te gebruiken voor het bewateren van waardevol stedelijk groen, terwijl duizenden liters via regenpijpen aan de straat wegvloeien naar de riolering. Met dit project vergaren we genoeg regenwater om die klus te klaren."

Praktisch

Informatie nalezen en bestellen kan via klimplant.be/borgerwater. Tot 28 april, zolang de voorraad strekt.

 


Mariam El Osri Districtsburgemeester. Bevoegd voor wijkoverleg, sport, middenstand, lokale economie, burgerlijke stand, District Borgerhout
Marlies Lenaerts Projectcoördinator, Klimplant vzw

 

 

 

 

 

 

Over Communicatie Borgerhout

Alles wat bruist, borrelt en bougeert in Borgerhout, vind je hier. Districtsnieuws vers voor de pers.

Borgerhout is één van de 9 districten van stad Antwerpen. In het districtshuis op het Moorkensplein vind je op het gelijkvloers het stadsloket, en op de eerste verdieping de districtsdiensten (sport, cultuur, wijkwerking & participatie, senioren, borgerbouwers, groen & openbaar domein en communicatie). De jeugddienst ontdek je op Spoor Oost aan Noordersingel 40, 2140 Borgerhout. 

In deze newsroom vind je de persberichten die district Borgerhout uitstuurt én een aantal mooie beelden die in ons district genomen zijn. Het staat je vrij deze in je nieuwsberichten over Borgerhout te gebruiken, mits vermelding van copyright.    

Op www.borgerhout.be lees je nog meer nieuws over het district en vind je informatie per beleidsdomein. Volg district Borgerhout ook op sociale media. Klik rechts op de logo's voor FB en IG. 


Communicatie Borgerhout
Moorkensplein 1
2140 Borgerhout