Unieke rondleiding op de Turnhoutsebaan door een bewoner en handelaar

Unieke rondleiding op de Turnhoutsebaan door een bewoner en handelaar

Persbericht 30/08/2023

Zondag 10 september zet district Borgerhout de allermooiste gebouwen weer in de kijker. Tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag gluur je gratis binnen in heel wat erfgoedparels. In Borgerhout zetten het districtshuis, Borgerhub en De Roma hun grote deuren wagenwijd open. Extra bijzonder dit jaar zijn de rondleidingen op de befaamde Turnhoutsebaan door een bewoner en handelaar.

De weg banen tussen Antwerpen en Turnhout

Het thema van deze Open Monumentendag is ‘met hart en ziel’. De Turnhoutsebaan past hier perfect in. Wat is er immers levendiger dan de steenweg die Antwerpen en de Kempen verbindt, waar mensen, tradities en ook monumenten constant in transitie zijn? Doorheen de tijd veranderde het tracé van de weg, het landschap errond, de huizen en hun bewoners... maar de baan die bleef en hield iets vast van al deze verhalen. Onder de noemer "De weg banen tussen Antwerpen en Turnhout" worden er op 10 september tal van activiteiten georganiseerd die allemaal draaien rond deze legendarische steenweg.

In Borgerhout vertelt een duo van een bewoner en handelaar je dan ook met hart en ziel over de Turnhoutsebaan. Tijdens deze unieke rondleiding kom je meer te weten over het verleden en heden van deze bekende verkeersader.

Joost Sierens, één van de gidsen en eigenaar van een lokale supermarkt, vertelt:

“Ik was 20 jaar toen ik in 1982 deze winkel overnam van mijn vader. Op al die tijd is de baan enorm veranderd. Er waren zeker moeilijke jaren; door de opkomst van shoppingcentra trokken veel zelfstandigen hier weg, de heraanleg in 1996 hield lang klanten weg, de rellen en het negatieve imago van Borgerhout… Maar ondertussen is er een heel nieuwe dynamiek, dankzij de braderijen tijdens Borgerrio en de Reuzenstoet maar ook dankzij de rijke diversiteit aan handelaars en de vele lokale initiatieven, zoals de ramadanmarkt.”

Programma Open Monumentendag in Borgerhout

Districtsschepen voor cultuur en erfgoed, Aïssatou Cissé, licht toe:

“Ook de Turnhoutsebaan is deel van ons lokaal erfgoed. Ik ben erg blij dat deze dynamische baan dit jaar in de kijker wordt gezet, bovendien door mensen die er wonen of werken en de baan daardoor kennen als hun broekzak. Fijn en praktisch dat de andere te bezoeken locaties ook op of vlakbij de Turnhoutsebaan liggen: Borgerhub, De Roma en het districtshuis. Allemaal iconische monumenten in ons district. Keuze genoeg dus, tijdens deze Open Monumentendag!”

In Borgerhub, het voormalige Vredegerecht, is Jean Géant (Geert Beullens) de butler des huizes en hij leidt je langs de slapende Reuskens van Borgerhout op zolder.

De Roma blaast alweer 20 kaarsjes uit. Deze majestueuze film- en concertzaal doet haar verleden uit de doeken via rondleidingen door vrijwilligers.

Het magistrale districtshuis op het Moorkensplein is een bekend zicht vanop de Turnhoutsebaan. Stadsgidsen tonen je de pracht en praal van dit gebouw uit 1886 in Vlaamse neorenaissancestijl. Daarnaast kan je ook met je smartphone het ludieke luisterverhaal ‘De Bode van Borgerhout’ komen beluisteren.

Praktisch

Alle gegidste rondleidingen zijn gratis maar wel met reserveren. Meer informatie & reserveren: www.borgerhout.be of www.openmonumentendag.be.

Aïssatou Cissé Districtsschepen voor cultuur, communicatie, mobiliteit, feestelijkheden en dierenwelzijn, District Borgerhout
Inne Peeters Cultuurantenne, District Borgerhout
copyright: ©Victoriano Moreno.
copyright: ©Victoriano Moreno.

 

Over Communicatie Borgerhout

Alles wat bruist, borrelt en bougeert in Borgerhout, vind je hier. Districtsnieuws vers voor de pers.

Borgerhout is één van de 9 districten van stad Antwerpen. In het districtshuis op het Moorkensplein vind je op het gelijkvloers het stadsloket, en op de eerste verdieping de districtsdiensten (sport, cultuur, wijkwerking & participatie, senioren, borgerbouwers, groen & openbaar domein en communicatie). De jeugddienst ontdek je op Spoor Oost aan Noordersingel 40, 2140 Borgerhout. 

In deze newsroom vind je de persberichten die district Borgerhout uitstuurt én een aantal mooie beelden die in ons district genomen zijn. Het staat je vrij deze in je nieuwsberichten over Borgerhout te gebruiken, mits vermelding van copyright.    

Op www.borgerhout.be lees je nog meer nieuws over het district en vind je informatie per beleidsdomein. Volg district Borgerhout ook op sociale media. Klik rechts op de logo's voor FB en IG. 


Communicatie Borgerhout
Moorkensplein 1
2140 Borgerhout